Ekonomi

Çin’den yeni ekonomik önlem

Xinhua’nın haberine göre Çin’de kabine görevini yürüten Devlet Kurulu, yaptığı toplantıda ekonomik durumu ele aldı.

Başbakan Li Chiang başkanlığında yapılan toplantıda, Çin’in ekonomik toparlanmasının giderek karmaşıklaşan dış koşullardan, küresel ticaretten ve yatırımlardaki yavaşlamadan etkilendiği belirtilirken, Çin’in bu duruma karşı daha etkin önlemlere ihtiyaç duyulduğu kaydedildi. değişen resimden.

Toplantıda makroekonomik politikaların iyileştirilmesi, talebin aktif olarak genişletilmesi, reel ekonominin güçlendirilmesi ve kilit sektörlerde risklerin önlenmesi gerektiği vurgulandı. Toplantıda teknoloji sektöründe faaliyet gösteren işletmelere yönelik eylem planı ile özel yatırım fonlarının yönetim ve kontrolüne ilişkin yönetmelik taslağı görüşüldü.

Raporda, ekonomik toparlanmayı teşvik etmek için hangi somut önlemlerin uygulanacağına dair ayrıntılar yer almıyor.

Çin Halk Bankası (PBoC), 1 yıllık politika faizini yüzde 2,75’ten yüzde 2,65’e çekerek ekonomideki yavaşlamaya karşı mali genişlemeye gideceğinin sinyalini verdi.

Danıştay toplantısında yapılan açıklamaların ardından yakın dönemde büyümeye yönelik somut tedbirlerin açıklanması bekleniyor.

Ekonomide yavaşlama sinyalleri

Mayıs ayı verileri, Çin ekonomisinin geçen yılın son çeyreğindeki durgunluğun ardından bu yılın ilk çeyreğinde yakaladığı büyüme ivmesini sürdürmekte zorlandığını ortaya koyuyor.

Çin Ulusal İstatistik Ofisi’nin (UIB) yayımladığı bilgilere göre, sanayi üretimi Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 3,5 artarak Nisan ayındaki yüzde 5,6’lık artışı geçti. altındaTüketim ölçüsü olarak kabul edilen perakende satışlar ise yüzde 12,7 artarak Nisan’daki yüzde 18,4’lük artışın gerisinde kaldı.

Geçen yıl bahar aylarında Kovid-19 salgını nedeniyle uygulanan kapatma ve karantina tedbirlerinin neden olduğu düşük baza rağmen üretim ve tüketimin yavaşladığı gözlendi.

Öte yandan, UİB tarafından açıklanan öncü ekonomik aktivite verileri, Mayıs ayında hem imalat sanayi hem de imalat dışı sektörlerde düşüşe işaret etti. İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) 0,4 puan azalarak 48,8’e, imalat dışı PMI ise 1,9 puan azalarak 54,5’e geriledi. Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 7,5, ithalat yüzde 4,5 azalırken, 6-24 yaş arası genç nüfusta işsizlik yüzde 20,8 ile rekor seviyeye yükseldi.

Çin ekonomisi, Kovid-19 salgınının ilk etkilerinin hissedildiği 2020’de yüzde 2,2 büyümenin ardından 2022’de yüzde 3 büyüyerek 1976’dan bu yana en düşük yıllık üretim artışını kaydetti. Bu yılın ilk çeyreğinde ekonomi yüzde 4,5 ile beklentilerin üzerinde büyüdü.

Çin hükümeti Mart ayında düzenlediği Ulusal Halk Kongresi’nde bu yıl için “yüzde 5 civarında” bir büyüme hedefi açıkladı.

haber-akoren.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu